Elevkår, elevdemokrati och missnöje – En intervju med Claudio Virgili

 

Claudio Virigli, ordf. för Elevkåren vid Bladins
Claudio Virgili - Ordförande för Elevkåren vid Bladins Foto: Josef Novak

En grå oktoberdag satte jag mig ner för att intervjua Claudio Virgili – ordförande för Elevkåren vid Bladins – om kårverksamheten på skolan, och även de rykten som går om att medlemmar är missnöjda med kårstyrelsens arbete. Virgili känner stolthet inför kåren, mycket för dess snabba expandering och det stora antal saker som händer både för medlemmarna i kåren och eleverna på skolan.

Hur anser du att kårverksamheten har förändras under det pågående verksamhetåret?

Detta är det första året med faktisk kårverksamhet. Mycket av det vi gör är för att skapa en grundläggande och konkret verksamhet för att sedan bygga på. Det faktum att vi nu har aktiva utskott gör att styrelsen blir avlastad och kan fokusera på framtida evenemang, till exempel kick-offen som är den 17 november på skolan.

Vad har kåren gjort för eleverna på skolan?

Att vi har genomgått en förändring från ett elevråd till en elevkår innebär även att man som medlem i föreningen [red. anm. För att få organisera och göra evenemang måste man vara medlem i kåren] kan organisera och genomföra saker. Man har som elev och medlem fått större frihet i sina handlingar, och om man till exempel vill starta ett påverkansutskott har man nu möjlighet att starta ett sådant. Vi uppmanar medlemmar som vill starta något att höra av sig till någon i styrelsen [red. anm. Kårstyrelsens utskottansvariga är Johan Lindén och Kajsa Johansson] för att få tips, råd och hjälp med att komma igång.

Vad innebär din roll och ditt arbete som kårordförande för kårens verksamhet och arbete?

Jag är som ordförande bara en bricka i spelet. Jag skulle säga att mina uppgifter är att se till att styrelsens verksamhet är konkret såväl som välorganiserad. Jag vill inte att styrelsemöten ska bli oreleventa och bestå av ett gäng människor som äter kakor och snackar skit. Ett bra styrelsearbete är viktigt för en fungerande elevkår. Så mitt uppdrag är att se till att detta inte sker, och att på så sätt ge kåren den bra strukturen som krävs för att fungera.

Vad vill du se för förändringar?

Det finns många. Men om man ska vara mer realistisk så behöver vi få en start ekonomisk bas, något som vi abetar aktivt med. Det är viktigt att vi försöker bli ekonomiskt oberoende av skolan, eftersom vi, genom att bli det, får större friheter i vårt arbete och verksamhet. Vi håller även på att göra en omfattande renovering av elevrummet, något som eleverna fått möjlighet att bidra till.

Vad anser du att du/styrelsen/kåren kan bli bättre på?

Det finns alltid rum för förbättring, men just nu anser jag att arbetet går framåt och att vi har ett väl fungerande samarbete inom styrelsen. Något vi hade kunnat lägga mer resurser i är vår kommunikation gentemot medlemmarna och eleverna, för att kunna inspirera dem till att göra saker genom kåren, och på så sätt bidra till en bättre gymnasietid för eleverna på skolan i stort.

Det går rykten om att en del medlemmar och elever vill verka för ett omval av styrelsen, hur ser du på detta?

Jag tycker att det är orimligt. Hade det funnits konkreta anledningar för att detta skulle drivas igenom hade jag absolut stått bakom det. I nuläget finns det ingen befogad orsak till varför ett sådant omval skulle behövas, och jag tror att det stjälper kåren mer än hjälper den. Det är alltså falska påståenden och lögner som sprids. Alla har rätt till en åsikt, och jag är absolut för en öppen dialog samman med dessa personer om vad de anser behöver göras för kåren, eftersom detta bidrar till den skoldemokrati som vi verkar för. Personer är, och har alltid varit, välkomna att delta på våra styrelsemöten och på så sätt hjälpa till med att bidra till elevkårsverksamheten.

Är det något du vill säga till medlemmarna?

Jag kan passa på att slå ett slag för vår skolkollektion, som kommer att presenteras snart. Det kommer att vara en helt nyframtagen kollektion, och inte de gamla, vanliga och tråkiga tröjor som brukar säljas. Det självklara nyckelordet är ”American Varsity”, men det kommer vara helt nytt och unikt, och inte kopior på andra skolors. Jag uppmanar även elever och medlemmar att höra av sig till styrelsen om det är något de vill prata om; det är bara att slänga iväg ett mail eller hugga någon av oss i skolan!

/Axel Nilsson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s