Livet på Bladins

Ni har nu lämnat grundskolelivet och har tre händelserika år på Bladins framför er. Eftersom ni bara har gått på vår lilla gula skola i två veckor har troligtvis inte märkt några typiska Bladins-saker ännu, eller några större skillnader från er förra skola för den delen. Därför tänkte jag berätta lite om allt som gör Bladins till just Bladins.

En typisk sak för Bladins är de ack så oproduktiva håltimmarna. När ni ettor för första gången ser era scheman kommer ni lägga märke till de oändliga håltimmarna och tänka; ”jag kan använda all denna tid till att gör mina läxor, då slipper jag göra dem hemma!”. Jag kan avslöja redan nu att detta inte kommer att hända. Ni kommer försöka den första veckan. Ni kommer ta ert mattehäfte och sätta er tillsammans med några vänner i elevrummet. Ni kommer göra ungefär två tal innan ni börjar prata och plötsligt är hålan över.  Den andra veckan kommer inte ens mattehäftet slås upp, utan bara ligga prydligt i era knän – en typisk Bladins-look. Innan slutet av vecka två kommer ni inte ens tänka på läxor. Direkt när hålan börjar kommer stegen gå i rask takt till det älskade Köpenhamns konditoriet. Fika kommer att införskaffas och vips har era håltimmar förvandlats till fikaraster. Det låter inte särskilt vettigt, att prata bort varenda håla istället för att göra alla hemuppgifter, men tro mig – några av de bästa minnena från Bladins är alla oproduktiva håltimmar med smuliga maränger.

När skolan kommer igång på riktigt och alla teambuilding-lekar i parken är över kommer ni märka en stor skillnad från er förra skola. De som går på Bladins har förtjänat sin plats. De har därmed haft bra betyg genom hela sin högstadietid. På grund av detta upplever många ettor att de har gått från att vara blad de bästa i sin högstadieklass till att vara… som alla andra. Det kan vara lite underligt i början, att inte alltid vara bäst i klassen, men efter ett tag så kommer ni ettor att inse fördelen med detta. När dina klasskamrater är på din nivå är det till exempel otroligt mycket lättare att göra grupparbeten (det är aldrig som i grundskolan då en person gör allt medan någon/några andra sms:ar med ”en kille som ja träffa på en fest som ja typ e på G med han e typ övercool”). Ambition går före allt på Bladins. Även om vissa låtsas att de ”knappt pluggat alls” inför det där provet med Fredrik, så vet vi alla att ni suttit uppe natten före och fortfarande går på reservenergin från det där kaffet från konditoriet på hörnan.

Till våren kommer ni ettor för första gången få uppleva orienteringen med Lars. Det är sannerligen en upplevelse. Någon missar alltid bussen till Skrylle och måste därför hitta en snäll granne eller en inte så värst obehaglig man på gatan som kan skjutsa denna någon till skogen. Någon annan tog inte med sig en tjocktröja och går därför omkring med blåa läppar och en död blick. Det är alltid något oväntat som händer – senaste gången svimmade en deltagare och en annan spydde (de fick göra om sen och klarade MVG-tiden, mästerligt!). Orienteringen i Skrylle är en upplevelse att ta vara på; överlever ni Skrylle överlever ni allt!

Under ert första år på Bladins kommer ni inte bara märka av alla saker som är typiska för Bladins, ni kommer även bli en del av dem. Snart kommer även ni börja bortförklara användandet av den förbjudna dörren i elevrummet (världens bästa genväg till TM). Ni kommer också börja springa in i lärarrummet minst en gång om dagen för att fråga vad som egentligen kommer att vara på provet. Med tiden kommer ni känna er mer och mer hemma på Bladins. Därför passar det egentligen inte att jag tidigare välkomnade er till er nya skola, istället välkomnar jag er till ert nya andrahem!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s