Livet efter Bladins – Sabbatsåret

Skoltrött? Kän

ner du dig ingrottad i plugg? Vill du ut och se mer av världen istället för att studera i ytterligare några hektiska år? I så falll är ett sabbatsår rätt alternativ för dig!
Det finns många positiva aspekter med att ta tid för dig själv och dina intressen eller med att jobba och tjäna ihop lite extra pengar. Förutom att slippa skolan och ha möjligheten att ta det lugnt så kan du även uppleva allt det du drömt om när skolböckerna vägt tungt i väskan. De där platserna vi drömmer om när vi sitter på bussen på väg till skolan en grå måndag har vi nu för första gången möjligheten att besöka! När är tiden bättre än nu, när det inte finns några åtaganden som håller dig tillbaka? Senare i livet kommer vi ha hinder i form av hyra, jobb och tentor – så varför inte ta vara på tillfället?

Några Bladinare berättade vart de skulle vilja resa efter gymnasiet, här är vad de svarade:

“Israel! Jag skulle vilja gå på konstkurs i Telaviv!” – Susanna Kornfält
“Bora Bora! Vattnet är så blått och härligt!” – Sara Amoah
“USA, jag hade velat åka dit och hälsa på min familj!” – Jesper Brandt
“Jag hade velat åka runt i Asien eftersom det är så varmt och skönt! Det hade också varit kul att ta dykarcertifikat!” – Emelie Hägerström
“Australien! Skönt att åka långt bort till en helt annan del av världen!”  – Helena Skender
“Det skulle vara kul att åka till Tokyo och picknicka under körsbärsträden!” – Tina Porovic
“Jag skulle vilja göra en roadtrip genom USA! Jag ska bara skaffa körkort först.” – Clara Fyr

Tänk igenom vad som måste göras innan du ger dig iväg på din resa! Vi har samlat några tips för att optimera din tid.

  • Försäkring – Om du inte tycker om att leva på den farliga sidan så är en försäkring bra att ha, du vet aldrig – kanske är det just din blåsfisk som inte var tillagad på rätt sätt.
  • Information om platserna – Det kan vara bra att veta lite mer ingående om platsen du åker till mer än att vattnet är blått. Du vill inte hamna mitt i ett knarkkrig eller i en tropisk storm.
  • Pass och Visa – Det är väldigt viktigt med ett giltigt pass, vissa länder kräver dessutom att du måste ha en viss tidsmarginal till utgångsdatumet för att få komma in i landet. Skriv ner ditt passnummer och ta med en papperskopia ifall något händer.
  • Vaccination – Kolla upp med din läkare att du har rätt vaccinationer så att du slipper sprida en epidemi eller genomlida oväntade sprutattacker (vilket aldrig är kul).
  • Budget – Se till att ha lite koll över dina utgifter, annars kanske du måste avbryta resan in förtid. Ett tips är att räkna ut hur mycket du kommer spendera dagligen, räkna in oväntade kostnader (OMG GODIS!!!) och försöka att inte överskrida detta.
  • Råd och tips – Prata med vänner som har erfarenhet om liknade upplevelser, de har förmodligen bra råd och roliga tips som gör din resa mer givande.
  • Boka en ombokningsbar biljett – Försäkra dig om att du kan stanna eller åka när du vill! Det här ger dig möjligheten att vara spontan och mindre begränsad.
  • Boende – Det kan vara bra att ha ett förbokat boende åtminstone första natten eftersom du troligtvis kommer vara väldigt trött och sliten samtidigt som du är i en ny omgivning.
  • Jobba utomlands – Om du tänker jobba utomlands under ditt sabbatsår för att förlänga din resa så är det viktigt att se till att du har arbetstillstånd och Visum.


Sist men inte minst – glöm inte att uppdatera din Instagram, Twitter och Facebook. Dina universitetsvänner måste ju bli avundsjuka på din resa, annars är det ingen mening med att ta ett sabbatsår. Ladda upp minst en bild om dagen med captions som  #YOLOSWAG #IBIZA2013 #NOFILTER.

gap-year_road-sign

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s