Att älska sig själv istället för att ändra sig själv

Idag när jag träffar och pratar med både tjejer som killar så är viljan att bli smalare eller att på något sätt ändra sin kropp en oskriven regel som alla desperat försöker följa. På något sätt ska man vilja gå ner i vikt, träna mer eller äta mindre. Att berätta att man själv inte funderar på att börja gymma eller att man är nöjd med sin kropp som den ser ut nu finns bara inte. Man ska vilja ändra på sin kropp. Att inte vilja göra detta, att faktiskt vara nöjd med sin kropp = egoistiskt = dumt.

De flesta bilder man ser på exempelvis tumblr visar ofta bilder på olika ”snygga” kroppar och de är där för att visa att det är målet, det är dit man vill komma – en ”snygg” kropp. Men vad dessa bilder inte visar är att bestämma sig för att det är dit man vill komma (få en ”snygg” kropp – obs idag är detta oftast samma sak som en smal kropp för tjejer, eller muskulös kropp för killar) även innebär ständig ångest för vad man ska äta eller snarare ska undvika att äta och alltid tänka mycket kring vad man har ätit, och hur mycket eller lite man tränar. Alltid, hela tiden. Vad de heller inte visar är att vi alla har olika kroppsformer och olika förutsättningar för att tappa eller gå upp i vikt, vilket betyder att för vissa (läs: de flesta) så är det oerhört svårt och ibland omöjligt att exempelvis få en ”platt” mage eller ett thigh gap. Och framförallt, om ens mål är att gå ner eller upp i vikt, oavsett hur mycket man tränar eller hur lite man äter så kommer man fortsätta att känna sig otillräcklig och missnöjd med sig själv. Den känslan att man bör blir smalare/mer muskulös kommer inte gå bort. Den ständiga ångesten över hur man äter/tränar samtidigt som man har ångest över hur man ser ut.

Men, denna artikel är inte skriven för att man ska kunna läsa om att det är hopplöst att gå ner i vikt eller om att svälta sig själv skulle vara lösningen. Det är en ond cirkel som inte kommer att försvinna. Den är skriven för att, på något sätt, presentera det andra alternativet. Alternativet som för många idag är helt otänkbar.

Jo, istället för att kämpa för att hitta nya dieter och träningsformer att försöka hålla så kan man kämpa för att känna sig nöjd med sin kropp, precis som den är. Och fördelarna med att nå detta målet är bland annat som följande:

1. Man får äta VAD man vill NÄR man vill (exempelvis dessa på en deppig måndagskväll).
2. Man kan ligga hemma och dega i soffan utan ångest över att man egentligen ”borde” träna.
3. Man slipper skämmas över sin kropp eller må dåligt över den – man känner sig helt enkelt bekväm i sin kropp hela tiden.

Målet idag är att förändra sin kropp. Vad jag försöker säga är att det är inte kroppen som bör förändras, det är målet. Ideellt är väl ändå att kunna vara nöjd med sig själv och kunna äta vad man vill, när man vill och träna hur man vill, om man vill?

Jag menar inte att det är helt enkelt. Från att ständigt vilja ändra sin kropp till att faktiskt vara nöjd med den precis som den ser ut är ett oerhört stort steg och vägen dit kan vara lång och mörk. Men det är värt det. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s