De 10 stadierna av gymnasiearbetet

Till alla nyblivna ”survivors” som kan relatera samt alla ettor och tvåor som kanske kan sätta ett bättre exempel för Bladinarna i framtiden.

Den spännande fasen
Allt är nytt och spännande! Det finns inte ett moln i sikte! Du är ambitiös och längtar, äntligen får du lägga ner tid och energi på ett skolarbete där du faktiskt är intresserad av ämnet. De närmaste 100 timmarna kommer vara de bästa, din tidsplan är perfekt och inget kan stoppa dig. Enligt dina beräkningar kommer du till och med vara färdig innan årets slut – snacka om vilken otrolig elev du har blivit!

Det bekväma stadiet
Efter att det initiala adrenalinet över quote on quote ”det bästa arbetet genom tiderna” har runnit ut och din klarblåa himmel har hunnit mörkna infinner du dig i ett märkligt utopiskt stadie. Du har sex månader, nästan en evighet på dig, att skriva ett arbete som kommer sluta mellan tio till tjugo sidor. Sådant har du lyckats med över en natt tidigare, du förtjänar en lugn vecka… Eller tre. Tiden börjar gå, då löven hunnit falla och snön komma är du inte ett steg längre än du var i Augusti. Men det är lugnt, du har en evighet på dig. Det ska ju inte lämnas in förens NÄSTA år för tusan och julen närmar sig, då kan man uppenbarligen inte jobba!

Chocken
Julgranen barrar och på gatorna syns spår av gårdagens nyårsraketer. Du är fortfarande i ett Nirvanaliknande tillstånd, en hel vecka kvar tills skolan börjar… Skolan… Hmm… Gymnasiearbetet… Äh det är lugnt, du har tid det är inte ens… OMG är det verkligen redan 2015!?!? Hur hände detta?!?! Du öppnar din oanvända loggbok, granskar de tomma tomma sidorna och sen långt förbipasserade datumen i tidsplanen. Detta händer inte… Eller?

Förnekelse
Nej, du har inte slängt ut din fantastiska tidsplan genom fönstret. Det går att lösa… Bara flytta upp några datum och sen perfekt. Som om inget har hänt. Det här kommer bli otroligt (*enthusiasm har dalat väsentligt sedan Augusti, skumt) jag har inte gjort något fel. Snö i Augusti. Skumt…

Utbrott av ilska
Gymnasiearbetet är en konspiration uppfunnen av galna, orättvisa lärare som aldrig har varit tonåringar. Dem vill förstöra våra liv. Punkt slut.
*Slänger slumpartat saker med förtryckt ilska*

Plötsliga spurtar av intresse
Du bokar nya möten med din mentor, du påpekar att du inte är i en idealisk situation men att du kommer resa dig från askan som en stolt Phoenix fågel. Loggboken fylls av inlägg, ibland har det blivit minst tre på en dag! Men det räcker inte länge… Denna omgången av adrenalin försvinner än snabbare än den förra – tre dagar senare är du tillbaka i det ”bekväma stadiet”. Back to square one (square two om vi ska vara petiga).

Screw it!
Vem behöver gymnasiet egentligen?! Jag blir sopgubbe och jobbar deltid på McDonalds! Gratis hamburgare slår allt, vem behöver en säker framtid, bästsäljande böcker eller nobelpris egentligen? Du skulle se grymt snygg ut i en uniform från Donken!

Stadiet av isolering
Du är inne på slutspurten. Du insåg att alla som jobbar på McDonalds är under trettio, det blir ingen långsiktslösning. Du måste skriva. Och snabbt. Deadline om T minus 48 timmar. Koffeinet och chokladen är på plats, du har kopplat ned Facebook tillslut och hörlurarna är i. Lets do this!

Frihet
Äntligen inlämnat! Finally! Frihet! Du är färdig, klar, studenten är sett! Det här kräver en fest! Eller en helgs binge-watching av FRIENDS, 48 timmar utan sömn tär på en…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s