Plugga till HP på en vecka – like a boss

I’m sorry to pop your bubble, men… Det är ännu en gång dags för högskoleprovet, denna lördagen för att vara exakt (*screams with terror and hides in a corner). Om det finns något roligare att göra på en lördag mellan halv nio och tjugo över fyra kan diskuteras men allt är värt det bara man är förberedd… Frös du precis till och insåg att din tidsplan inför HP studier flög ut genom fönstret ungefär vid samma tidpunkt som den för gymnasiearbetet (att du nyligen började med binge-watching av VÄNNER kan också ha spelat en liten roll i det hela) ? Have no fear, the Bladins Times is here! Nedan hittar du några små och snabba tips för hur du överlever HP 2015 med god marginal!

  1. Inse att du skulle ha börjat för länge länge sedan.
  2. Ta tag i dig själv och fortsätt läs.
  3. Läs! Att bygga upp ett HP ordförråd på en vecka är praktiskt taget omöjligt så i nuläget fokuserar vi istället på att väcka hjärnan ur sin vintertids dvala – genom att börja läsa! Läs på bussen, på tåget, på cykeln (görs på egen risk) eller innan du går och lägger dig. Använd håltimmarna till att fördjupa dig i skönlitteraturens alla hörn istället för att ja… Göra sådant man gör på håltimmarna annars… Alltså inget egentligen. Det behöver inte nödvändigtvis vara de mest komplicerade artiklarna du kan hitta i ”Allt om Vetenskap” utan det kan vara allt ifrån Tolkien och Rowling till J Green och kompani. Bara du gillar boken och känner dig intresserad av att läsa den är det perfekt! Idén bakom detta är att du blir en snabbare läsare av regelbunden läsning (en vecka duger nog också) och på HP är speed alltid en bra kvalité att ha i sitt artilleri.
  4. Låna en mattebok. Likt läsningen silar mattekunskaperna bort med tiden, med andra ord direkt efter att provet är avklarat. Har du redan ”den kompletta guiden till högskoleprovet” är det suveränt, om inte så låna en matte 1b eller 1c bok från skolan. Bläddra igenom boken för att väcka minnet till liv och om du vill vara extra ambitiös – gör lite uppgifter också. Ett tips från en van högskoleprovtagare är att öva på division av flertal bråk (finns i början av Exponent 1c), 99 gånger av 100 dyker det upp något liknande på provet. På tal om bråk så är hantering av delmängder och procentsatser livsviktigt – live and breath fractions – från och med nu. Detta är oberoende om du sitter och pluggar eller om du bryter av en rad Marabou (⅛), matten är runt omkring dig!
  5. Kolla igenom gamla prov. Att läsa igenom gamla prov och testa uppgifterna är alltid en utomordentligt bra idé, inte bara för uppgifternas skull utan för att du ska få en bild av hur provet kommer se ut. Vet du ungefär vad du kan förvänta dig blir det i alla fall en mindre sak att oroa sig över. Det är dessutom alltid bra att ha ett stoppur i närheten medan du övar så att du kan bygga upp en plan på hur du ska prioritera din tid på lördag.

Här hittar du gamla prov (både verbala och kvantitativa delar)

http://www.provtips.com/hogskoleprovet_forberedelser.html

Så vad väntar du på? Sätt igång, läs läs läs och ät ät ät (chokladkakorna du använde för bråkräkningen)!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s