En relativt kort redogörelse för Årsmötet 2011.

Stämningen var hög när en salig blandning av tvåor, ettor och treor (rangordnat efter procentuellt deltagande) samlades i R3/R4 för Elevkåren vid Bladins andra årsmöte. På ett bord vid ingången stod sex sorters kakor (drömmar, syltkakor, chokladkakor, bondkakor (med russin i) och två sorters kex med choklad- respektive citronfyllning), saft och kaffe – en trevlig detalj som utlovade ett möte av hög klass. De tappra själar som ställt upp i årets ordförandeval var, som tidigare nämnt, Oscar Holm och Amanda Larsen, placerade näst längst fram till vänster, respektive längst fram till höger.

Kakbuffén.
Kakbuffén.

På grund av tekniska svårigheter kunde en Powerpoint med dagordningen inte erbjudas, utan pappersark delades istället ut, vilket ur ett miljömässigt perspektiv inte är det bästa av alternativ, men med ett sådant utsökt sortiment av dryck och tilltugg var det lätt att ha överseende.

15.58 gick Johan Lindén fram för att göra en verksamhetsberättelse. Han talade om elevkåren som en fader om dennes barn och beskrev elevkåren med ord såsom ”ung” och ”blomstrande.”

Varken Claudio Virgili, kårstyrelens ordförande, eller Jennifer Jarl, ekonomiansvarig, medverkade på mötet (den sistnämnda lämnade rummet bara ett fåtal minuter före mötets start), och Amanda Larsen fick därför axla Jarls roll och redovisa årets bokslut.

Under mötet framkom det att elevkårsstyrelsen inte kände till deras revisors existens och kunde därför inte genomföra den revisionsberättelse, något som hade kunna leda till en polisanmälan i seriösare sammanhang. De närvarande vid mötet gav dock styrelsen ansvarsfrihet, vilket, som namnet antyder, lyfter dem från allt ansvar. I och med denna ansvarsfrihet upplöstes även den tidigare styrelsen.

Efter detta följde en omröstning om en möjlig medlemsavgift under detta verksamhetsår. Som ni förmodligen är medvetna om så har den tidigare avgiften legat på 0 SEK, men vid omröstningen höjdes röster om en förändring.

Axel Nilsson föreslog en fortsatt avgift på 0 SEK. Johan Lindén stöttade Herr Nilssons förslag och sade att det finns andra sätt att tjäna pengar på, t.ex. genom att baka kakor för startkapitalet som elevkåren erhåller för att sedan göra vinst på dessa. Amanda Larsen valde dock att gå en annan väg och föreslog en höjning på 40 SEK, till – just det – 40 SEK. Sebastian van Dijkman tog det hela ett steg längre och föreslog en avgift på så mycket som 60 SEK, ett förslag han sedan drog tillbaka till förmån för Larsen. Han debatterade även för dennes sak och sade bland annat att festutskottet behövde pengar, och att elevkåren skulle behöva någonting att ”leka med.” Det hela slutade med att Amanda Larsens förslag vann med en snar marginal, så The Bladins Times råder er att börja spara. Och det nu.

(Vid den här tiden kom Bladins vaktmästare Rolf in och påminde oss om att se till att fönsternas haspar satt på när vi lämnade salen.)

Efter denna episod följde de två ordförandekandidaternas tal. Oscar Holm var första man upp och höll ett tal på engelska där han talade om sig själv och sin bakgrund. Oscar beskrev sig själv som en ”rookie” och pratade om hur han slets från Malmö Borgarskola för en tid i Toronto, Canada och även i USA. Han nämnde hur hans år utomlands gav honom en ”outside angle” på skolans problem och möjligheter. Oscar lade även mycket vikt vid ”the school spirit.”

The Bladins Times betyg: 3.2/5

Amanda Larsen var första kvinna upp och höll, i motsats till Oscar, sitt tal på sitt modersmål Svenska. Amanda talade om en ”underbar känsla inom varje människa”, hur hon ”saknade ord att beskriva denna känsla” och hur rollen som ordförande inte handlade om att tillgodose ens egna drömmar och viljor, utan att göra detta för kårens medlemmar.

The Bladins Times betyg: 3.7/5

De två kandidaterna fick efter deras anföranden tålmodigt stå kvar och svara på följande frågor från oss vanliga dödliga:

Först ut var Johan Lindén, en blond lintott på långa 1.87, som ställde Amanda Larsen frågan: Vad skulle du vilja se förändras jämfört med det föregående verksamhetsåret och vad kan du göra för att få detta gjort?

Amanda hade mycket planer, men nämnde bland annat tusen nya utskott, fler fester än tidigare och en ny skolkollektion med kläder. Hon underströk även att hon vill ”göra allt” och framförallt få med alla i elevkåren.

Vår protagonist Johan Lindén nöjde sig dock inte med detta svar, utan kontrade med frågan: Om du vill engagera alla, vill du isåfall inte få in fler nya medlemmar i styrelsen?

Amanda svarade att hon gärna ser fler nya styrelsemedlemmar, men poängterade att hennes kunskaper och erfarenhet förmodligen var välbehövda.

Efter Johan Lindén följde ännu en blondin i och med bombnedslaget Kajsa Johansson som frågade Oscar Holm hur han hade tänkt öka människors engagemang i kåren. Oscar Holm svarade genom att tala positivt om den höjda årsavgiften, och hur han skulle vilja använda pengarna till någonting bra som gynnar alla och på så sätt locka in folk i kåren. Oscar nämnde även att eftersom han inte bara har lektioner med sina jämnåriga utan även med ettor och ”ett fåtal treor” så har han ett kontaktnät som ger honom tillräckligt med information för att veta vad alla vill ha, ergo kan presentera valuta för pengarna (årsavgiften).

Under den följande omröstningen delades vita papperslappar med de två alternativen tryckta på ut med uppmaningen att kryssa för sin föredragna kandidat. Någon ställde frågan vad som hände om man ringade in istället, och Pontus Högstedt kommenterade att de (rösträknarna) nog ”fattar poängen” om man väljer en cirkel istället för ett kryss.

Efter detta följde en rösträkning. Vid denna tidpunkt märkte man att en del av de yngre mötesdeltagarna började bli rastlösa. Ett exempel på detta är ”Tanja” som betedde sig illa, genom att bland annat bära mössa inomhus (som ni alla vet så får man enligt svensk tradition enbart bära ett fåtal huvudbonader inomhus, till exempel studentmössan – förutsatt att bäraren är iklädd högtidsdräkt. Andra huvudbonader som får bäras inomhus är bland annat hjälmen och den militära baskern, även om vi sannolikt kommer att uppleva en snar förändring i reglementet då basker dels tilldelas samtliga i den svenska armén, dels spelat ut sin ursprungliga roll som skyddsplagg) skrika, och fälla onödiga och inte sällan obscena kommentarer.

När rösträknarna (Axel Nilsson och Simon Wictorsson) återvände visade det sig att Amanda Larsen hade knipit så mycket som 65 % av rösterna och är därmed Elevkåren vid Bladins nya ordförande.

Tätt följt efter detta fick de nominerade ledamotsplatserna slå sig på brösten och prata lite om sig själva. Här följer ett par utdrag:

 • Sebastian van Dijkman, SpSc2 – Vill väldigt gärna bli invald i styrelsen
 • Anna Kristiansson, SpSc2 – Aktiv i Building Global Friendship och har gått många ledarskaps- och organisationsutbildningar.
 • Johanna Persson, NV1 – Ordförande i Pynta och van vid ledarskap. Säger själv at hon tycker om att ”sätta igång saker på folk.”
 • Johan Lindén, SpSc2 – En ”missanpassad filantrop.” Spelade hårt på saker såsom erfarenhet, driv, och att han ”vet vad han vill göra.”
 • Oscar Holm, SpSc2 – Oscar sade kort och koncist att han tror att han kan göra nytta.
 • Marcus Levick, SpSc2 – Spelar i ett soulband (”Soulution”), och prioriterade en spelning med detta istället för årsmötet. Amanda Larsen skötte Marcus talan och sade att han var ”annorlunda.”

Många funderade efter detta på att ställa upp i valet, men verkade inte kunna fatta något beslut. Då satte Kajsa Johansson ännu en gång ner foten och uppmanade folk med ord såsom ”vela inte”, ”ställ upp om ni vill”, ”jag har bråttom” och ”var inte så mesiga.” Detta resulterade i att både ”Tanja” och Alexandra Jonerheim nominerade sig med orden ”ni har nog hört och sett mig mycket. Jag har mycket åsikter.” respektive ”jag vill vara en del av denna resa.”

Ännu en gång delades vita papperslappar ut, och efter en längre rösträkning presenterades den nya styrelsen (utöver Amanda Larsen), vilken lyder:

 • Oscar Holm
 • Johan Lindén
 • Johanna Persson
 • Sebastian van Dijkman
 • Anna Kristiansson
 • Alexandra Jonerheim
 • Tara ”Tanja” Curovic

Ett fåtal sekunder efter annonseringen äntrade Sebastian Van Dijkmans scenen och utbrast: ”Jag avgår från styrelsen av vissa anledningar”, något som lämnade styrelsen i chock.

Detta lämnar oss alltså med:

 • Oscar Holm
 • Johan Lindén
 • Johanna Persson
 • Sebastian van Dijkman
 • Anna Kristiansson
 • Alexandra Jonerheim
 • Tara ”Tanja” Curovic
 • + Amanda Larsen

Andra viktiga poster som fylldes under mötet var kårens revisor, Ludwig Liepe, och Valberedningen 2012 vilken består utav Benjamin Norburg och Kajsa Johansson.

Trots att varken jag eller mina (favorit)kollegor kommer vara här nästa år för att bevittna vad som komma skall, så önskar vi den nya styrelsen lycka till!

/Jesper Sjödahl

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s